NL
Bel ons
Menu Sluit

Onze werkwijze rondom euthanasie en wilsverklaringen

Het is belangrijk om tijdig na te denken over wat u wel of niet zou willen rondom het levenseinde. U kunt dit vastleggen in een wilsverklaring. Daarmee maakt u uw wensen duidelijk voor uzelf, uw naasten en uw arts.

Opstellen van een wilsverklaring

Een wilsverklaring kan de volgende onderdelen bevatten:

  • Een behandelverbod: u geeft aan welke medische behandelingen u niet (meer) wilt ondergaan.
  • Een niet-reanimeren verklaring: u geeft aan dat u niet gereanimeerd wil worden.
  • Een schriftelijke machtiging van een vertegenwoordiger: u wijst iemand aan die namens u mag spreken als u dat zelf niet meer kunt.
  • Een schriftelijk euthanasieverzoek: u beschrijft in welke omstandigheden u euthanasie zou willen.

Als u in uw wilsverklaring aangeeft dat u een bepaalde behandeling niet wilt, zoals reanimatie, dan moet de arts die wens respecteren. Geeft u in uw verklaring juist aan dat u een bepaalde behandeling wel wilt, zoals euthanasie, dan is de arts niet verplicht om daaraan mee te werken. Vergeet niet om uw naam, de datum en uw handtekening erbij te zetten.

Over het schriftelijk euthanasieverzoek
In een schriftelijk euthanasieverzoek geeft u aan wanneer u vindt dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, en u in die situatie euthanasie zou willen. Het helpt als het een persoonlijk verhaal is: een beschrijving van uw leven, uw waarden en wat voor u ondraaglijk lijden betekent. Indien mogelijk is het handig om er een film van te maken waarin u het voor de camera uitlegt. Bespreek het in ieder geval met uw naasten.

Let op: Ook met een schriftelijk euthanasieverzoek heeft u geen recht op euthanasie. Op het moment dat u ondraaglijk en uitzichtloos lijdt en euthanasie zou willen, dan beoordeelt de (huis)arts of uw situatie voldoet aan de zes wettelijke zorgvuldigheidseisen. De (huis)arts is niet verplicht euthanasie uit te voeren. Ook mag de dokter geen euthanasie uitvoeren als u in woorden of met uw gedrag duidelijk maakt dat u geen euthanasie (meer) wilt. Uw uiting op dat moment is belangrijker dan wat u eerder in een schriftelijk euthanasieverzoek heeft aangegeven.

Inleveren van een wilsverklaring

U kunt uw wilsverklaring bij de assistente inleveren. Ook met vragen over het opstellen van een wilsverklaring kunt u bij de assistente terecht. Het is niet nodig om hiervoor een afspraak met de huisarts te maken. Als u er toch graag met iemand over praat, dan kunt u een afspraak maken met de praktijkondersteuner ouderen.

Wilt u iets aanpassen aan uw verklaring of doorgeven dat de verklaring nog steeds geldig is na een bepaalde termijn? Ook dit kunt u doorgeven aan de doktersassistent en daar hoeft u niet voor op het spreekuur van de huisarts te komen.

Bericht van huisarts Mandjes m.b.t. euthanasie

Na zorgvuldige overweging heb ik besloten geen euthanasie meer uit te voeren, vanwege de persoonlijke en emotionele belasting voor mij als huisarts. Uiteraard blijf ik patiënten wel ondersteunen in de laatste levensfase. Indien er een actieve euthanasiewens is, zal ik mijn best doen om u in contact te brengen met een arts die wel bereid is om euthanasieverzoeken uit te voeren.

Verder lezen?

Bekijk alle berichten

Contact
Inloggen patiëntenomgeving
Choose language
Dutch Dutch
English English