Bij diabetes type 1 heb je te veel suiker (glucose) in je bloed. En er komt te weinig suiker in de cellen van je lichaam. Dat komt doordat je alvleesklier te weinig of geen insuline maakt. Insuline zorgt ervoor dat suiker in je cellen komt. Suiker is nodig als brandstof voor je lichaam. Diabetes type 1 komt niet door ongezond eten of te weinig bewegen. In sommige families komt diabetes type 1 vaker voor. Bij 1 van de 10 mensen met diabetes type 1 is dit zo.
Als je bloedsuiker te hoog is kun je 1 of meer van deze klachten krijgen:
Wanneer je insuline gaat gebruiken worden deze klachten minder.
Als je bloedsuiker te hoog is kun je 1 of meer van deze klachten krijgen:
Wanneer je insuline gaat gebruiken worden deze klachten minder.
Je moet elke dag insuline gebruiken. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van hoe hoog je bloedsuiker is. En wat je eet en doet op een dag.
Door de insuline krijg je minder suiker in je bloed en gaat de suiker naar je cellen.
Je kunt op 3 manieren insuline krijgen:
Je krijgt hulp in het ziekenhuis van een diabetes-team. Dit bestaat uit een arts, een verpleegkundige, psycholoog en een diëtist. Zij geven adviezen hoe je het beste met diabetes type 1 om kunt gaan. En adviezen hoe je kunt blijven doen wat je elke dag doet.
Dit merk je als je te veel of te weinig insuline gebruikt:
Als je te veel insuline gebruikt, kan je bloedsuiker te laag worden. Dit heet een hypo. Je kunt dan deze klachten krijgen:
Je leert van het diabetes-team wat je het beste kunt doen als je een hypo hebt. Het betekent meestal dat je druivensuiker moet nemen.
Als je veel te weinig suiker in je bloed hebt, kun je flauwvallen. Het diabetes-team helpt jou hoe je niet te veel en niet te weinig insuline kunt gebruiken.
Als je toch flauwvalt, moet iemand direct 112 bellen.
Familie, vrienden en je partner kunnen leren hoe ze je het medicijn glucagon moeten geven als je flauwvalt. Daardoor wordt je bloedsuiker weer hoger.
Als je te weinig insuline gebruikt, kan je bloedsuiker te hoog worden. Dit heet een hyper. Je kunt dan deze klachten krijgen:
Als je veel te veel suiker in je bloed hebt, kun je uitdrogen, flauwvallen of in coma raken. Dit is levensgevaarlijk. Iemand moet dan direct 112 bellen.
Wil je meer weten? Lees dan verder op de website van thuisarts.nl