NL
Bel ons
Menu Sluit

Informatie voor buitenlanders

Huisartsen en de Nederlandse gezondheidszorg

In Nederland, is de huisarts het eerste aanspreekpunt als je vragen hebt over je gezondheid of ziektes. Een bezoek aan de huisarts is laagdrempelig en wordt vergoed via het basispakket van je ziektekostenverzekering. Deze verzekering is verplicht en dekt een standaardpakket, waaronder eerstelijnszorg door huisartsen. Een bezoek aan de huisarts valt buiten het eigen risico.

Alle Nederlandse inwoners staan ingeschreven bij een lokale huisartsenpraktijk naar keuze. Een huisarts biedt doorlopende medische zorg aan patiënten van alle leeftijden en beide geslachten. De huisarts fungeert als poortwachter voor ziekenhuis- en specialistische zorg. Ze bieden diensten aan buiten kantooruren via huisartsencoöperaties in het hele land.

De meeste huisartsen werken in kleine praktijken (2-5 artsen) dicht bij de gemeenschap en deze praktijken zijn meestal eigendom van de huisartsen zelf. In de afgelopen tien jaar is de samenwerking tussen praktijken toegenomen en zijn grotere teams en organisatorische netwerken ontstaan. Deze netwerken omvatten ook andere disciplines, zoals fysiotherapeuten, psychologen en wijkverpleegkundigen.

Meer informatie over de Nederlandse gezondheidszorg

De rol van de huisarts

Voor veel nieuwkomers is het belangrijkste verschil tussen de medische zorg in Nederland en hun thuisland de centrale rol van de huisarts. De huisarts is uw eerste aanspreekpunt voor vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. De huisarts voert ook kleine chirurgische ingrepen uit en bijvoorbeeld standaard gynaecologisch en pediatrisch onderzoek. Daarnaast is de huisarts opgeleid om te bepalen wanneer u door een andere specialist in de gezondheidszorg moet worden gezien. Daarom is je huisarts ook je link naar de meeste andere diensten, zoals andere medische specialisten of ziekenhuisopname als dat nodig is. Je kunt geen medisch specialist in het ziekenhuis bezoeken zonder een verwijzing van je huisarts.

De rol van de huisartsassistent

Het eerste aanspreekpunt in je huisartsenpraktijk, telefonisch of aan de balie, is de huisartsassistente. De huisartsassistente bepaalt aan de hand van medische richtlijnen en triage de juiste zorg en urgentie. Dit kan leiden tot medisch advies of een afspraak met een huisarts, praktijkverpleegkundige of de huisartsassistente zelf. Afspraken kunnen online, op de praktijk of thuis gemaakt worden. Huisartsassistenten zijn medische professionals die nauw samenwerken met de huisarts en gebonden zijn door een geheimhoudingsplicht.

Een huisartsassistent is professioneel opgeleid om advies te geven over een breed scala aan kwalen en ziekten. Ze kan ook labo- of testresultaten met de patiu00ebnt bespreken nadat de huisarts ze heeft bekeken.

De huisartsassistent is volledig gekwalificeerd en opgeleid om zelfstandig of in opdracht van de arts verschillende behandelingen en onderzoeken uit te voeren bij patiu00ebnten. Deze omvatten baarmoederhalsuitstrijkjes, urinetests, bloeddrukcontroles, injecties, glucosetests en het verwijderen van oorsmeer.

Kosten van je bezoek aan de huisarts

Als je een Nederlandse zorgverzekering hebt, worden de kosten van je bezoek aan de huisarts betaald door je zorgverzekeraar. De huisarts geeft aan je zorgverzekeraar door dat je in de praktijk staat ingeschreven.

Als je naar een huisarts gaat die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, kan je gevraagd worden een eigen bijdrage te betalen. Een eigen bijdrage betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Het kan zijn dat je voor bepaalde onderzoeken een eigen bijdrage moet betalen. Je zorgverzekeraar stuurt je een rekening voor deze kosten.

Jaarlijkse controle van de gezondheid

Een jaarlijkse gezondheidscontrole wordt niet aanbevolen door Nederlandse huisartsen. De reden hiervoor is dat wetenschappelijk bewijs suggereert dat algemene gezondheidscontroles waarschijnlijk geen nut hebben en zelfs schadelijk kunnen zijn. Als je je zorgen maakt en toch een algemene controle wilt, bespreek dit dan met je huisarts.

Particuliere aanbieders bieden allerlei soorten gezondheidscontroles aan, maar deze worden over het algemeen niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars.


Contact
Inloggen patiëntenomgeving
Choose language
Dutch Dutch
English English